Φασόλια Γίγαντες

…Ξανά-ανακαλύψτε τα όσπρια!

Πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, πρεβιοτικών, βιταμινών και μεταλλικών αλάτων. Μια απαραίτητη προσθήκη στο διαιτολόγιό μας.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Φασόλια Γίγαντες

ΔΙΑΤΡ. ΠΛΗΡΟΦ./NUTRITION FACTS

ΑΝΑ/PER 100gr

Ενέργεια (energy)

1288kj/306kcal

Λιπαρά (fat)

2,4gr

εκ΄ των οποίων  κορεσμένα

(of which saturates)

0,4gr

Υδατάνθρακες (carbohydrate)

43,6gr

εκ΄ των οποίων  ζάχαρα

(of which sugars)

3,3gr

Εδώδιμες ίνες (fiber)

16,7gr

Πρωτεΐνες (protein)

19,1gr

Αλάτι (salt)

0,02gr

Η ποικιλία αυτή των φασολιών, με το χαρακτηριστικό μέγεθος και τη νοστιμιά τους είναι πολύ διαδεδομένη σε όλο το κόσμο.

Καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στην Καστοριά και τις Πρέσπες, όπου οι ιδιαίτερες συνθήκες κλίματος και τα εδάφη κάνουν την αναρριχώμενη αυτή ποικιλία τόσο νόστιμη και ξεχωριστή.

Η πιο δημοφιλής συνταγή είναι οι γίγαντες στον φούρνο.

Πως μαγειρεύονται:

Μουλιάζουμε τους γίγαντες όλη τη νύχτα, τους βράζουμε στην χύτρα για 15-20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν και στην συνέχεια τους βάζουμε στον φούρνο με ντομάτα, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.