Φάβα

…Ξανά-ανακαλύψτε τα όσπρια!

Πηγή φυτικής πρωτεΐνης, μετάλλων και ιχνοστοιχείων με χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθάνε στον κορεσμό.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Φάβα.

ΔΙΑΤΡ. ΠΛΗΡΟΦ./NUTRITION FACTS

ΑΝΑ/PER 100gr

Ενέργεια (energy)

1355kj/322kcal

Λιπαρά (fat)

1,7gr

εκ΄ των οποίων  κορεσμένα

(of which saturates)

0,3gr

Υδατάνθρακες (carbohydrate)

46gr

εκ΄ των οποίων  ζάχαρα

(of which sugars)

0,9gr

Εδώδιμες ίνες (fiber)

12gr

Πρωτεΐνες (protein)

29gr

Αλάτι (salt)

0,02gr

Η κίτρινη φάβα προέρχεται από το φυτό λαθούρι. Όσπριο πλούσιο σε βιταμίνες Β και σίδηρο με ελαφριά και ξινή γεύση. Φύεται κυρίως στην Τουρκία ενώ εξαιρετική Φάβα παράγεται στην Θεσσαλία και τη Σαντορίνη.

Είναι απόλυτα συνυφασμένη με την καλοκαιρινή νησιωτική Ελλάδα αλλά και τις περιόδους νηστείας.

Πως μαγειρεύεται:

Μουσκεύουμε σε νερό για όλη τη νύχτα για να βράσει εύκολα. Βράζουμε τη Φάβα σε λίγο νερό,  μαζί με αλάτι και ξερό κρεμμύδι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ωστε να μην κολλήσει, μέχρι σχεδόν να πολτοποιηθεί και να εξατμισθεί το νερό.

Συστήνουμε να τσιγαρίστε σε λίγο λάδι κρεμμύδι με κάπαρη και λίγη ρίγανη και να τα προσθέστε στον πουρέ της φάβας, μαζί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.